Trouwdaginbrabant
Image default
Regional / Europe

Het dekken van riet

Een rieten dak, het staat natuurlijk wel heel erg luxe. Dat was vroeger wel anders, toen rieten daken juist de optie voor de armeren waren. Tegenwoordig heeft de gemiddelde rietdekker weer meer dan genoeg werk. Het rietdekken zelf is dan ook best wel veranderd sinds die tijden van vroeger toen rieten daken de optie voor de armeren was.

Vroeger was een rieten dak ook echt alleen maar riet. En alleen maar riet, dat brengt natuurlijk ook niet echt veel bescherming. Bovendien was het riet ook nog eens erg brandgevaarlijk, omdat er toen ook nog geen manieren waren om het riet verder te behandelen tegen brandgevaarlijkheid. Wie gld had, koos in ieder geval niet voor een dak van riet. Tegenwoordig is dat gelukkig allemaal anders en is een rieten dak net zo stevig als een dak van dakpannen of beton.

Dat komt omdat er ook vaak gebruik wordt gemaakt van een dubbele constructie wanneer het aankomt op rieten daken. Tegenwoordig is een rieten dak bijna nooit alleen maar riet, maar wordt er vaker gekozen voor een combinatie van riet en een ander materiaal, vaak zijn dit dakpannen. De dakpannen worden aan het zicht onttrokken zodat je alleen de stevigheid van de gedeelde constructie hebt maar dus alleen het riet ziet.

Ook het riet dat wordt gebruikt is veel veranderd in de loop der jaren veranderd. Wanneer er echt riet wordt gebruikt wordt dit altijd geïmpregneerd met een brandwerende stof. Wat echter nog vaker het geval is, is dat er gebruik wordt gemaakt van nep riet. Dat nep riet ziet er net zo mooi uit als het echte riet, maar gaat langer mee en is bijvoorbeeld ook minder gevoelig op zaken zoals biologisch groei van mos en schimmels. Zo gaat je dak natuurlijk toch wel een stuk langer mee dan met echt riet.

http://www.rietwerk.nl