Trouwdaginbrabant
Image default
Eten en drinken

Slow Cooker Aardappelsoep

Als het om aardappelsoep gaat, rommelt Ree Drummond niet. In deze slowcooker-versie van haar perfecte recept voor aardappelsoep hebben we haar wijze advies gekanaliseerd om het net zo lekker te maken als haar origineel. “Het mag niet te romig zijn, zonder variatie in textuur”, zegt Ree. “Het mag niet te klonterig zijn. Aardappelsoep moet een gepureerd, glad aardappelstukjes hebben. En bovenal… het moet me mijn ogen doen sluiten, zuchten en het gevoel geven dat alles tot het einde der tijden zal zijn Oke.” Proef eens van deze soep en je zult het ermee eens zijn: missie geslaagd! Slowcooker-soepen zijn de beste omdat ze alle op het fornuis gestoofde smaken bevatten zonder dat je de hele dag boven een hete pot hoeft te staan! Dat is wat deze soep – gegarneerd met extra kaas, knapperige bacon, zure room en een snufje bieslook – een van onze favoriete aardappelrecepten maakt. Met dit recept kunt u ook goed uw geschilde aardappelen bewaren.

Moet je aardappelen schillen voor aardappelsoep?

Dat is helemaal aan jou. Voor de beste textuur raden wij (en Ree!) aan om de aardappelen te schillen voordat ze aan de slowcooker worden toegevoegd. De schillen zijn taaier dan het aardappelvlees en zullen niet zo soepel mengen.

Wat is de veiligste manier om hete soep te blenden?

Dit recept roept op om de soep te mengen om het een zachte en heerlijke textuur te geven. Maar voordat je de soep in de blender gooit en op ‘puree’ drukt, onthoud: veiligheid voorop! Het gebruik van een staafmixer om de soep direct in de slowcooker te pureren is de veiligste methode en voorkomt dat je je blender hoeft te wassen. Als je geen staafmixer hebt, kun je een gewone blender op het aanrecht gebruiken: voeg ongeveer tweederde van de soep toe aan je blender, plaats de bovenkant op de blender en verwijder het inzetstuk van de bovenkant. (Dit is erg belangrijk, omdat het de stoom laat ontsnappen, waardoor dramatische uitbarstingen van de blender worden voorkomen!) Plaats nu een keukenhanddoek over het gat in het deksel om eventuele spatten op te vangen, en meng het weg!

Moet je aardappelsoep blenden?

Nee! Als je een stevige, rustieke textuur verkiest of niet erg vindt, sla dan de blender helemaal over en gebruik een aardappelstamper of grote vork om de aardappelen in de soep te pureren tot de gewenste consistentie. Het zal nog steeds absoluut heerlijk zijn!

Ingrediënten

  • 6 sneetjes spek, fijngesneden
  • 900 g roodbruine aardappelen, geschild en in blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 grote prei, schoongemaakt en gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 L. kippenbouillon
  • 1 theelepel. koosjer zout
  • 6 takjes verse tijm
  • 1/2 theel. grond zwarte peper
  • 175 ml zure room, plus meer voor garnering

Bereiding

  1. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de spekreepjes toe en kook tot ze goudbruin zijn, 6 tot 8 minuten. Verwijder naar een met keukenpapier beklede plaat. Houd 2 stuks achter voor garnering. Verkruimel de overige 4 stukken.
  2. Leg de verkruimelde bacon, aardappelen, selderij, prei, knoflook, bouillon, zout, tijmtakjes en peper in de bodem van een slowcooker van 6 tot 8 liter. Doe het deksel op de slowcooker en kook op hoog gedurende 4 uur (of laag gedurende 6 tot 8 uur) tot de aardappelen zacht zijn wanneer u er met een vork in gaat. Verwijder de takjes tijm en gooi weg.
  3. Gebruik een staafmixer om de soep tot een semi-gladde consistentie te mengen, waarbij kleine stukjes aardappel en groenten voor textuur blijven. Roer de zure room erdoor. (Voeg 60 tot 120 ml water toe om de soep te verdunnen tot de gewenste consistentie). Serveer in kommen, gegarneerd met kaas, bieslook, extra zure room en de achtergehouden plakjes spek verkruimeld erover.

Neem ook eens een kijkje op Aardappelshop.nl, hier kunt u verschillende producten verkrijgen voor dit recept.