Trouwdaginbrabant
Image default
Regional / Europe

De water/water warmtepomp met gesloten systeem

 

De warmtepomp is een relatief nieuw systeem dat tegenwoordig steeds vaker geïnstalleerd wordt in nieuwe huizen. Ondanks dat de installatiekosten van een water/water warmtepomp namelijk redelijk hoog liggen worden deze kosten snel terugverdiend door de efficiëntie van een warmtepomp. Maar hoe werkt een water/water warmtepomp eigenlijk? Hieronder wordt een water/water warmtepomp met gesloten systeem uitgelegd.

 

Verwarmen of verkoelen?

In tegenstelling tot wat de naam zou doen verdenken kan de warmtepomp niet alleen verwarmen maar ook verkoelen. Dit omdat de warmtepomp met gesloten systeem gebruik maakt van een warmtebron, namelijk de grond. De grond is in de zomer een stuk kouder dan de buitenlucht, waardoor de warmtepomp dan kan verkoelen. In de winter is de grond vaak warmer dan de buitenlucht en kan de warmtepomp het huis verwarmen. Maar hoe werkt dit ingenieuze systeem eigenlijk?

 

De werking van een warmtepomp

Het principe is dat water door een leidingsysteem loopt en dat het water zijn warmte afgeeft dan wel opneemt uit de grond. Omdat de warmtepomp geen gas verbrandt maar elektriciteit verbruikt om het water te pompen is de pomp relatief zuinig. Het water is dus koud en moet warm worden om door de vloerverwarming te kunnen verwarmen. Het koude water wordt naar de diepe bodem gepompt, waar het warmte op kan nemen uit de warme grond. Dan loopt het naar boven, waar het warm genoeg is om via de vloerverwarming warmte af te staan aan het huis.

 

De cyclus begint opnieuw

Nadat het zijn warmte heeft afgestaan is het water weer koud geworden. Dan wordt het de grond ingepompt waar het de rest van zijn warmte afgeeft aan de grond. Als het eenmaal helemaal beneden in de pomp is aangekomen is het weer koud genoeg om warmte op te nemen uit de grond. Dit warmere water wordt dan weer opgepompt naar boven waar de hele cyclus opnieuw begint.