Trouwdaginbrabant
Image default
Onderwijs

CKV, verplicht vak in de bovenbouw

Kunst en cultuur, bijzonder belangrijk voor kinderen

Waarom is kunst en cultuur zo belangrijk in het leven van kinderen? Er valt heel wat over te zeggen. Kinderen die opgroeien met kunst en cultuur krijgen een brede basis mee voor het leven. Het kijken naar kunst of het luisteren naar muziek – noem het maar het ‘passief’ beleven van kunst – verruimt de leefwereld van het kind. Van zodra het ook ‘actief’ kunst gaat beleven, komt de creativiteit en zelfreflexie aan bod. Het maken van een schilderijtje, zelf muziek maken, een eigen dans creëren lijken voor volwassenen misschien eenvoudig. Voor een kind is het een zeer intense belevenis. Het leert zowel zijn lichaam als zijn geest kennen. Door vaak aan kunst en cultuur te doen, wordt het een zelfbewust mens die lekker in zijn vel zit.

Als school een waaier aan cultuur aanbieden? Perfect mogelijk

Kunst en cultuur veroveren meer en meer de wereld van de scholen. Denk maar aan de verschillende muziek activiteiten die je kunt organiseren voor de kinderen. Organiseer bijvoorbeeld een workshop song writing, een workshop Kerstmusical zingen of een workshop streetdance. Voor bepaalde studierichtingen is ckv zelfs verplicht. Als school moet je een bepaalde dosis kunst en cultuur aanbieden aan je leerlingen. Je kiest voor muziekactiviteiten of je gaat voor dans, toneel, sound design… Maar cultuur gaat veel verder dan dat. Het aanbod wordt alsmaar ruimer, de mogelijkheden om dit in je school aan te bieden, worden alsmaar groter.

CKV aanbod voor je school

Bij Culturele Kunstzinnige Vorming kun je alle kanten uit. Je kiest de discipline: muziek, theater, digitale media, circus, dans… Er zijn verschillende thema’s te ontdekken: media, sport of natuur bijvoorbeeld. Kies je voor experimenteren, fysiek bezig zijn, leg je het accent op groepsbinding en hou je het graag laagdrempelig? Het kan allemaal! De inspraak van je leraars is ook zeer belangrijk. Zij hebben ervaring met de kinderen, weten wat er zoal omgaat in een klas en waar de interessepunten liggen. Sluit je aan bij deze interesses of wil je de kinderen laten kennismaken met een totaal andere wereld? Het kan allemaa! Aarzel zeker de ideeën en wensen van de kinderen zelf te verzamelen. Het kan zeer verrassend zijn!

https://kleinkunstig.nl